Omat kohtuuttomat odotukset

 

Sosiaaliset kanssakäymiset voivat olla todella haastavia-ainakin minulle näin oli joitakin vuosia sitten.

Tilanteeni oli hieman ristiriitainen. Työni oli asiakaspalvelua ja päivittäin tapasin kymmenittäin, joskus jopa sadoittain ihmisiä. Toisaalta nautin työstäni, kun onnistuin tuloksellisesti hyvin, mutta myös pelkäsin kuollakseni uusia asiakastapaamisia. Vaikka sain hyviä tuloksia ja yleensä hyvää palautetta asiakkailta, huomasin, että omat pelkoni rajoittivat minua ja toisaalta en saanut itsestäni irti sitä kaikkea, mitä olisin halunnut. Halusin tehdä asialle jotain, mutta en tiennyt mitä.

Olin jo vuosien ajan tehnyt paljon myynti- ja erilaisia asiakaspalveluun liittyviä töitä. Olin aina suhtautunut suurella antaumuksella kuhunkin työtehtävään ja kunnianhimoisesti halunnut antaa itsestäni kaiken, mutta sosiaalinen rajoittuneisuuteni esti minua pääsemästä omiin tavoitteisiini. Olin muutaman kerran tilanteessa, jossa minun piti myydä jotain pienehkölle ryhmälle ihmisiä. Olin itse asiassa heidän työpaikallaan, minulla oli mahdollisuus keskustella jokaisen kanssa erikseen, mutta minulla oli vain rajallinen aika käytettävissäni.

Koska uuden ihmisen kohtaaminen oli minulle vaikeaa, jännitin ja kädet hikoilivat ja poskia kuumotti. En minä tuloksellisesti huonosti itse työstä suoriutunut, mutta jokainen kohtaaminen oli silkkaa tuskaa. Kun aika loppui ja minun oli pakko poistua, en ollut ehtinyt käydä kahta henkilöä läpi. Muistan vielä sen helpotuksen tunteen, kun sain poistua, eikä tarvinnut tavata loppuja kahta ihmistä. Kun tätä toistui useamman kerran myyntitilanteissa, tajusin, että tämä ei nyt ole oikein. Joku asia pitää muuttua, että saan tuon suunnattoman jännityksen pois ja pystyn myös kunnolla nauttimaan työstäni.

Aikanaan tajusin, että suurin syy pelkoihini oli täysin kohtuuttomat odotukset itseltäni. Minun piti mielestäni tietää kaikesta kaikki ja virheettä, puheeni piti olla virheetöntä. Yksi takkuilu sanojen kanssa ja verenpaine nousi heti taivaisiin ja ajatus katkesi ja tunsin itseni hölmöksi. Sitten kun ajatus katkesi ja aloin miettiä mitä olen puhunut, alkoi sydän tykyttää ja tunsin kuumotuksen poskilla. Mokaamisen pelko lamaannutti välillä lähes täysin ja suoriutuminen työssäni oli äärimmäisen vaikeaa. Tai niin luulin. Se mitä kuvittelin muiden ajattelevan minusta tai esiintymisestäni ei pitänyt ollenkaan paikkaansa. Sain kuulla, että minut nähtiin mukavana, luonnollisena ja hyvänä puhujana. Sitä oli aluksi vaikea ymmärtää tai uskoa. Minäkö muka? Minä joka aina mokaan ja sekoillen sanoissani? Mutta käytännössä sitä aina näkee itsenä huonompana, kuin muut. Kun lopultakin tämän ymmärsin ja sisäisesti hyväksyin, aloin nauttia enemmän työstäni ja sosiaalisista tilanteista.

Nyt vuosia myöhemmin voin vain todeta, että kaikkein kovapäisimmätkin yksilöt, kuten juurikin minä, voivat vapautua liiallisesta täydellisyyden tavoittelusta ja samalla selviytyä paremmin sosiaalisissa tilanteissa. Tähän tilanteeseen pääsee myös huomattavasti nopeammin, kuin minä itse aikoinaan. Niin ja samalla ne itselle asetetut tuloksetkin yllättäen saavuttaa helpommin.

 

M.O.K.A.-Olli

 

 

Lataa ILMAINEN opas: 7 TOIMIVAA tapaa voittaa esiintymisjännitys
Nimi:

Email:

Ajankohtaista

Seuraava esiintymisjännitys ja esiintymistaito -työpaja yksityisille Tampereella 5/2021. Lue lisää

Yrityksille yksilöllisten tarpeiden mukaan. Yksityisille järjestämme työpajoja.

Keitä olemme?


Ari

Private CBT therapist specializing in Social Anxiety and OCD
Fully accredited - British Association for Behavioural and Cognitive Psychotherapies (BABCP)
PG Dip in CBT: University of Southampton, UK
Psykiatrinen sairaanhoitaja: Valvira

Olli

Koulutettu myynnin ja asiakaspalvelun ammattilainen, esiintymiskouluttaja

Miksi M.O.K.A.?

Meillä (M.O.K.A-miehillä) on useiden vuosien kokemusta Britanniasta ja Suomesta siitä, miten esiintymisjännitys voitetaan tutkituilla CBT-menetelmillä; esimerkiksi oppimalla miten oikeasti voit olla rennompi, etkä pelkää mokaamista. CBT on Britanniassa julkisessa terveydenhuollossa ykkösvaihtoehto kaikenlaisen ahdistuksen ja jännittämisen hoitamiseen, koska se toimii. Useimmissa esiintymiskoulutusohjelmissa esimerkiksi esiintymisjännittämisen ongelma esitellään, mutta sitä ei muuteta. CBT muuttaa.

Myös yksityinen sektori on huomannut CBT:n tehokkuuden ja ottanut sen laajalti käyttöön. Meillä on CBT:n virallinen koulutus (University of Southampton) ja BABCP:n laillistus sekä käytännön kokemus CBT:n soveltamisesta yritysmaailmaan ja yksityisille. Se toimii tehokkaasti, jännittämisen voittamiseen, ja esiintymistaitojen parantamiseen - tavoitteiden saavuttamiseen.

Olemme myös myynnin, asiakaspalvelun, esiintymistaitojen ja neuvottelutaitojen koulutettuja ammattilaisia.

CBT-Fast Oy
Y-tunnus 2704619-9
Paavo Kolin katu 7 A 13, 33720 Tampere
ajpublishing@gmail.com

2021 © CBT-Fast Oy