Esiintymisjännitys – kuolemaa pahempi pelko?

Ylös Arkusta

 

Edessä tärkeä yhtiön kokous ja pitäisi pitää puhe. Tai: Lähisukulaisen hautajaiset ja paikalla satakunta ihmistä. Sinun pitäisi pitää puhe edesmenneen muistoksi. Ei ikinä. Ennemmin makaisit itse arkussa, kuin pitäisit tuon julkisen puheen!

Tiesitkö, että eräiden tutkimusten mukaan moni olisi mieluummin itse vainajana, kuin ryhtyisi esiintymään julkisesti. Ei ehkä ihan oikeasti, mutta esiintymisjännitys ilmenee niin valtavana, epämiellyttävän tunteena, että ajatus kuolemasta olisi jopa helpotus, ainakin ajatustasolla.

Lähes kaikki jännittävät esiintymistä ja sosiaalisia tilanteita jonkin verran. Yllättävän monille se on muodostunut ongelmaksi. Onko esiintymisjännitys sinunkin ongelmasi?

Sen ei tarvitse olla. Monet sanovat, että pieni jännitys on vain hyväksi, että se pitää skarppina vaikkapa nyt sitten puhetta pitäessä. Tämä on varmasti totta, mutta miten pitää jännitys vain pienenä, vähäisenä? Tämä on mahdollista erilaisten tieteellisesti tutkittujen menetelmien avulla. Siihen kuuluu myös erilaisia käytännön harjoituksia. Avainasemassa on kognitiivinen käyttäytymisterapia (CBT) ja siihen liittyvät erilaiset ongelmien lähestymistavat. CBT ei ole kuitenkaan pelkkää terapiaa.  Monia kiinnostaa workshop-tyyppinen koulutus, jossa useammat jännittäjät tai asiasta kiinnostuneet kokoontuvat 1-2 päivän mittaisiin tilaisuuksiin, jota vetävät kokeneet alan ammattilaiset. Me MOKA-miehet järjestämme työpajoja säännöllisesti. Lisäksi on mahdollisuus saada yksilöllistä apua videoiden tai Skypen välityksellä. Kysy lisää, jos kiinnostuit.

Voit oppia hyväksymään itsesi eri tavalla kuin ennen. Opit myös sen, että pieni jännittäminen on ihan ok, tärkeintä on, että se ehkä jopa valtava ahdistus, mitä olet aiemmin kokenut, helpottaa. Osaisitko muuten kuvitella, että se miten ihmiset sinut näkevät ja kokevat, on lähes aina ristiriidassa omien kriittisten ajatustesi kanssa. Eli se, että ajattelet olevasi huono esiintyjä, punainen kuin rapu tai, että kaikki huomaavat vapinasi ja hermostumisesi, koetaan yleisön joukosta ihan eri tavalla, kuin sinä. Ja yleisö on armollisempi sinulle, kuin sinä itse…

Se, että jännittämisestä pääsee eroon voi kuulostaa siltä, että helppo sanoa, mutta vaikea toteuttaa. On se kyllä helppo sanoa, mutta on se myös helppo toteuttaa. Itsestään se ei toki tapahdu. Edellä mainitut harjoitukset ja joita on runsaasti workshopissa, ovat miellyttäviä ja niiden kautta voit saada ahaa-elämyksiä ja nähdä asiat aivan uudessa valossa, esiintymisjännitys ei ole enää peikko sinulle.

Minulla itselläni oli paha esiintymisjännitys, joka haittasi erityisesti työssäni, johon kuului mm. päivittäin useita asiakaskohtaamisia. Sosiaaliset tilanteet ja kanssakäymiset yleensäkin olivat todellista tervanjuontia, vaikka pidänkin ihmisistä. Jännitys vain nousi lähes aina sietämättömäksi, enkä edes tietänyt, että miksi ja mitä asialle voisi tehdä. Aikanaan kuitenkin pääsin eroon turhasta jännittämisestä ja siihen liittyvästä ahdistuksesta ja työ, joka oli ennen niin tuskallista, alkoikin olla miellyttävää ja sain myös tuloksia paljon paremmin. Kun tuo raskas ahdistuksen taakka oikeasti helpotti, niin se oli uskomattoman vapauttavaa. Tästä kirjoitan enemmän tuonnempana.

Jos sinulla on halu päästä eroon jännittämisestä tai jostakin muusta sosiaalisten tilanteiden pelosta, niin miksi et tarttuisi tilaisuuteen. Haasta itsesi ja opi olemaan luonnollinen, vapautunut itsesi. Sellainen, mitä olet kotonasi, sinulle rakkaiden ihmisten keskuudessa.

Esiintymisjännitys voi olla rentoa niin, että se ei haittaa, vaan tulet sen kanssa toimeen. Nouse ylös arkusta, kohtaa pelkosi ja selätä se. Nauti esiintymisestä.

Tilaa konsultaatio

Lataa ILMAINEN opas: 7 TOIMIVAA tapaa voittaa esiintymisjännitys
Nimi:

Email:

Ajankohtaista

Seuraava esiintymisjännitys ja esiintymistaito -työpaja yksityisille Tampereella 5/2021. Lue lisää

Yrityksille yksilöllisten tarpeiden mukaan. Yksityisille järjestämme työpajoja.

Keitä olemme?


Ari

Private CBT therapist specializing in Social Anxiety and OCD
Fully accredited - British Association for Behavioural and Cognitive Psychotherapies (BABCP)
PG Dip in CBT: University of Southampton, UK
Psykiatrinen sairaanhoitaja: Valvira

Olli

Koulutettu myynnin ja asiakaspalvelun ammattilainen, esiintymiskouluttaja

Miksi M.O.K.A.?

Meillä (M.O.K.A-miehillä) on useiden vuosien kokemusta Britanniasta ja Suomesta siitä, miten esiintymisjännitys voitetaan tutkituilla CBT-menetelmillä; esimerkiksi oppimalla miten oikeasti voit olla rennompi, etkä pelkää mokaamista. CBT on Britanniassa julkisessa terveydenhuollossa ykkösvaihtoehto kaikenlaisen ahdistuksen ja jännittämisen hoitamiseen, koska se toimii. Useimmissa esiintymiskoulutusohjelmissa esimerkiksi esiintymisjännittämisen ongelma esitellään, mutta sitä ei muuteta. CBT muuttaa.

Myös yksityinen sektori on huomannut CBT:n tehokkuuden ja ottanut sen laajalti käyttöön. Meillä on CBT:n virallinen koulutus (University of Southampton) ja BABCP:n laillistus sekä käytännön kokemus CBT:n soveltamisesta yritysmaailmaan ja yksityisille. Se toimii tehokkaasti, jännittämisen voittamiseen, ja esiintymistaitojen parantamiseen - tavoitteiden saavuttamiseen.

Olemme myös myynnin, asiakaspalvelun, esiintymistaitojen ja neuvottelutaitojen koulutettuja ammattilaisia.

CBT-Fast Oy
Y-tunnus 2704619-9
Paavo Kolin katu 7 A 13, 33720 Tampere
ajpublishing@gmail.com

2021 © CBT-Fast Oy