Omat kohtuuttomat odotukset

 

Sosiaaliset kanssakäymiset voivat olla todella haastavia-ainakin minulle näin oli joitakin vuosia sitten.

Tilanteeni oli hieman ristiriitainen. Työni oli asiakaspalvelua ja päivittäin tapasin kymmenittäin, joskus jopa sadoittain ihmisiä. Toisaalta nautin työstäni, kun onnistuin tuloksellisesti hyvin, mutta myös pelkäsin kuollakseni uusia asiakastapaamisia. Vaikka sain hyviä tuloksia ja yleensä hyvää palautetta asiakkailta, huomasin, että omat pelkoni rajoittivat minua ja toisaalta en saanut itsestäni irti sitä kaikkea, mitä olisin halunnut. Halusin tehdä asialle jotain, mutta en tiennyt mitä.

Olin jo vuosien ajan tehnyt paljon myynti- ja erilaisia asiakaspalveluun liittyviä töitä. Olin aina suhtautunut suurella antaumuksella kuhunkin työtehtävään ja kunnianhimoisesti halunnut antaa itsestäni kaiken, mutta sosiaalinen rajoittuneisuuteni esti minua pääsemästä omiin tavoitteisiini. Olin muutaman kerran tilanteessa, jossa minun piti myydä jotain pienehkölle ryhmälle ihmisiä. Olin itse asiassa heidän työpaikallaan, minulla oli mahdollisuus keskustella jokaisen kanssa erikseen, mutta minulla oli vain rajallinen aika käytettävissäni.

Koska uuden ihmisen kohtaaminen oli minulle vaikeaa, jännitin ja kädet hikoilivat ja poskia kuumotti. En minä tuloksellisesti huonosti itse työstä suoriutunut, mutta jokainen kohtaaminen oli silkkaa tuskaa. Kun aika loppui ja minun oli pakko poistua, en ollut ehtinyt käydä kahta henkilöä läpi. Muistan vielä sen helpotuksen tunteen, kun sain poistua, eikä tarvinnut tavata loppuja kahta ihmistä. Kun tätä toistui useamman kerran myyntitilanteissa, tajusin, että tämä ei nyt ole oikein. Joku asia pitää muuttua, että saan tuon suunnattoman jännityksen pois ja pystyn myös kunnolla nauttimaan työstäni.

Aikanaan tajusin, että suurin syy pelkoihini oli täysin kohtuuttomat odotukset itseltäni. Minun piti mielestäni tietää kaikesta kaikki ja virheettä, puheeni piti olla virheetöntä. Yksi takkuilu sanojen kanssa ja verenpaine nousi heti taivaisiin ja ajatus katkesi ja tunsin itseni hölmöksi. Sitten kun ajatus katkesi ja aloin miettiä mitä olen puhunut, alkoi sydän tykyttää ja tunsin kuumotuksen poskilla. Mokaamisen pelko lamaannutti välillä lähes täysin ja suoriutuminen työssäni oli äärimmäisen vaikeaa. Tai niin luulin. Se mitä kuvittelin muiden ajattelevan minusta tai esiintymisestäni ei pitänyt ollenkaan paikkaansa. Sain kuulla, että minut nähtiin mukavana, luonnollisena ja hyvänä puhujana. Sitä oli aluksi vaikea ymmärtää tai uskoa. Minäkö muka? Minä joka aina mokaan ja sekoillen sanoissani? Mutta käytännössä sitä aina näkee itsenä huonompana, kuin muut. Kun lopultakin tämän ymmärsin ja sisäisesti hyväksyin, aloin nauttia enemmän työstäni ja sosiaalisista tilanteista.

Nyt vuosia myöhemmin voin vain todeta, että kaikkein kovapäisimmätkin yksilöt, kuten juurikin minä, voivat vapautua liiallisesta täydellisyyden tavoittelusta ja samalla selviytyä paremmin sosiaalisissa tilanteissa. Tähän tilanteeseen pääsee myös huomattavasti nopeammin, kuin minä itse aikoinaan. Niin ja samalla ne itselle asetetut tuloksetkin yllättäen saavuttaa helpommin.

 

M.O.K.A.-Olli

 

 

Pelkäätkö punastumista? Vai pelkäätkö esiintymistä? Vai pelkäätkö pelkoasi?

Huomion keskipisteenä!

Mihin tahansa sosiaalisen ahdistuksen muotoon liittyy yleensä pelkoja omista oireista ja siitä, miten paljon ne näkyvät. Näitä oireita on mm:

punastuminen – ja punastumisen pelko
tärinä – ja tärinän pelko
hikoilu – ja hikoilun pelko
itsensä nolaamisen pelko
pelko siitä, että oireet ylipäänsä näkyvät
pelko siitä, että jännitys – ja pelko taas alkavat – pelkäät omaa pelkoasi!

Jos pelkäät mitä tahansa noista, niin se pelko varmaankin rajoittaa sitä mitä uskallat tehdä. Mitä sitten kannattaa tehdä? Ottaa pilleri, joka rauhoittaa sydämen sykkeen? No jaa, no joo. Kyllähän se auttaa siihen sydämen hakkaamiseen, mutta: sydän hakkaa noin, koska sinua pelottaa. Puhua terapiassa? Ehkä, jos terapia on sellaista, että jotain oikeasti muutetaan, eikä ainoastaan puhuta…Siedätys? Moni on kokenut, että vaikka menee tuhannen kertaa esiintymään – sosiaalinen jännitys ei vain hellitä…hän ei opi mitään uutta (se miksi näin käy on mysteeri useimmille terapeuteille, mutta se ei ole mysteeri CBT spesialistille).
Olisiko parempi oppia olemaan pelkäämättä? Tiesitkö, että se on oikeasti mahdollista. CBT on menetelmä, jota Britanniassa käytetään ensisijaisena hoitona kaikenlaiseen ahdistukseen ja masennukseen – ja mm. sosiaalisten tilanteiden pelkoon. Miksi? Koska se on tutkittu menetelmä ja se toimii.

Miksi CBT toimii esiintymisjännitykseen – ja sosiaalisten tilanteiden pelkoon?
CBT tulee sanoista: Cognitive and Behavioural Therapy. Käytämme tarkoituksellisesti tätä alkuperäistä muotoa, emmekä suomennosta “kognitiivinen ja käyttäytymisterapia” koska kokemuksemme on, että varsinkin sosiaalisen ahdistuksen hoidossa se CBT jota Suomessa käytetään on valitettavan usein vesitetty versio alkuperäisestä. Sana ”Cognitive” viittaa asioihin, joita kulkee mielessä – ja oppimiseen. Olisi hienoa, jos vain ottamalla pillerin saisimme esiintymisjännityksen katoamaan. Mutta se ei toimi niin. Aivojen pitää oppia. Siksi Cognitive. Paras tapa oppia on oppia tekemällä. Siksi Behavioural. Uuden ja vaikean tavan oppiminen ja uudella tavalla tekeminen on vaikeaa ilman osaavaa opasta. Siksi Therapy. CBT toimii. CBT on tutkittu ja testattu menetelmä ja Britanniassa kansallisen terveydenhuollon ensisijainen valinta sosiaalisen ahdistuksen hoidossa.

Usko pois: sinä VOIT oppia uuden tavan ajatella itsestäsi esiintymistilanteessa. Sinä voit päästä liiasta esiintymisjännityksestä – ja saavuttaa tavoitteesi. Käypä vilkaisemassa olisiko seuraavassa CBT työpajassa tilaa.

Esiintymisjännitys ja esiintymistaito -ryhmätyöpajat yksityishenkilöille

Hyväksy esiintymisjännitys – niin se vähenee

Esiintymisjännitys

Haluatko pystyä pitämään hyvän puheen? Ehkä toivot voivasi vähentää esiintymisjännitystä – ja parantaa esiintymistaitoasi? Jos kerran luet tätä artikkelia, niin on iso todennäköisyys, että olet ammattilainen alallasi, mutta vihaat puhumista yleisön edessä. Julkinen puhuminen pelottaa, esiintyminen hirvittää, pelkäät sotkevasi sanasi, unohtavasi asiasi, olevasi kykenemätön keskittymään, jähmettyväsi, punastuvasi, pyörtyväsi, kuolevasi lavalle…Usko pois, minulle nuo kaikki ovat tuttuja pelkoja työssäni esiintymisjännittäjien kanssa. Melkeinpä aina olemme oppineet yhden asian työpajoissa: pelot ovat olleet ylimitoitettuja ja epärealistisia.

Minä pidän työpajoja missä paitsi opitaan puhetaitoja ja esiintymistaitoja, esiintymisjännitys voitetaan. Epärealistiset pelot käännetään päälaelleen. Toisin sanoen epärealistiset pelkosi muutetaan realistiksi ajatuksiksi: et sinä todellisuudessa kuole lavalle, etkä edes pyörry, vaikka voi kyllä huimata…Ei sinua todellisuudessa arvioida ja kytätä niin kuin luulet. Ei sinun jännittyneisyyttäsi tarkkailla ja huomata: ”ahaa se jännittää! pannaanpa muistiin”…Tai jos joku tarkkailee, niin se on tuon tarkkailijan ongelma, ei sinun.

Ihan ensiksi sinun pitää oivaltaa mitä sinä oikeasti pelkäät. Et sinä puhumista pelkää. Pelkäät nolaamista. Häpeää, töppäämistä. Sitä, että mokasi näkyy ja kuuluu – ja sitten sinua arvostellaan. Totuus on, että vain sinä itse olet kiinnostunut sinun jännittämisestäsi. Ihmiset eivät todennäköisesti arvioi sinua niin kuin itse kuvittelet. Ihmiset eivät ole tulleet katsomaan miten sinä selviydyt, miltä näytät ja miltä kuulostat tai miten hermostunut olet. Heitä kiinnostaa se, mitä kerrot. Sosiaalisen jännittämisen työpajassa noita pelkoja avataan kuin kauan ummessa olleita solmuja – tulkinnat laaditaan uusiksi. Huomaat, että pelkosi ovat todennäköisesti olleet epärealistisia ja ylimitoitteluja. Tässä artikkelissa ei turhaa esiintymisjännitystäsi vatkata monelta kantilta, mutta puhutaan nyt lyhyesti tästä yhdestä asiasta.

Tosiaankin, kokemukseni CBT-terapeuttina ja esiintymistaito ja esiintymisjännitys-kouluttajana on opettanut minulle tämän kerran toisensa jälkeen. Sinä pelkäät sitä mitä muut sinusta ajattelevat ja sitä, että nolaat itsesi toisten edessä. Ongelma on siinä, että sinä luulet esittäväsi itseäsi ja olevasi siksi haavoittuvainen ja toisten raadeltavana. Mutta ethän sinä itseäsi esitä, sinä esität puheen. Tai jonkin asian. Jos joku on tullut kuuntelemaan, hän haluaa kuulla mitä sinulla on sanottavana. Se, miten jännittynyt olet, punastutko, väriseekö äänesi, merkitsee vain hyvin vähän tai ei mitään – muille, mutta sinulle se vielä merkitsee turhan paljon.

Tässä tulee yksi kikka, jota opetan sekä esiintymisjännitys-työpajassa, että sosiaalisen ahdistuksen terapiassa. Kikka on yksinkertainen: mene asiaan. Älä itseesi.

Valotetaanpa tätä hiukan: On todennäköistä, että tässä vaiheessa pelkäät sitä nolaamista. Samalla pelkäät sitä, että jännitys ja ahdistus näkyy. Ahdistuksen oireet näkyvät; ”käteni tärisevät ja se näkyy”; ja kaikki nuo pelot, joita jo yllä mainittiin. Kun pelkäät noiden oireiden näkymistä niin tietenkin teet mitä voit, että ne eivät kutenkaan näkyisi, tai että ne eivät tulisi niin pahoiksi. Koetat lievittää oireitasi. Tämän teet ehkä erilaisilla tempuilla: harjoittelet mielettömästi. Mietit jokaisen sanan ulkoa. Kirjoitat puheesi sanasta sanaan. Tarkkailet itseäsi peilistä ja koetat olla rennon näköinen. Hengittelet rauhoittavasti, otat ehkä beta-salpaajan…

Kysymys: kun teet noita kaikkia temppuja välttääksesi ahdistuksen näkymisen muille, niin missä silloin on huomiosi? mihin keskityt?
Vastaus: huomiosi on itsessäsi, oireissasi. Keskityt 95% siihen, miltä sinusta tuntuu ja mitä mielikuvasi kertoo sinulle siitä miltä muka näytät ja mitä mielikuvituksesi kertoo sinulle, siitä miten sinua muka arvioidaan ja tarkkaillaan!
Mitä jää jäljelle?

5% keskittymisestäsi jää sitten siihen, että esität sen mitä varten ihmiset ovat tulleet paikalle: itse asiaan.
Ikävä kyllä tämä saa aikaan sen, että pelostasi on tullut itseään vahvistava ennustus: nyt tosiaankin voi käydä niin, että esityksesi taso ei ole sellainen kuin se voisi olla. Jos koetat vain olla ahdistumatta, niin on varmaa, että ahdistut.

Miten sitten voit ohjata huomiosi pois itsestäsi – ja asiaan?

Koeta olla taistelematta oireitasi vastaan. Ota asenne: ”voin ahdistua ja varmaan ahdistunkin, mutta en koeta estää sitä mitenkään. Ahdistukseni ja jännittämiseni näkyy, ja se saa näkyä. Ohjaan kaiken huomioni asiaan mitä esitän. Punastun ja se saa näkyä” Tämän asenteen toteuttamisessa auttaa se, että oikeasti ja käytännössä alat tiputtaa pois niitä temppuja joilla olet koettanut olla turvassa (eli että ahdistus ei näkyisi: harjoittelet peilin edessä, pidät kädet piilossa, että tärinä ei näy, puhut mahdollisimman lyhyesti…). Lopeta nuo kaikki ja anna itsesi töpätä. Yksi käytännön neuvo: älä koeta muistaa sanoja ulkoa. Älä kirjoita esitystäsi sanasta sanaan. Kirjoita vain pääkohdat. Anna sitten sanojen tulla. Ja unohtua. Ei se mitään haittaa. Muista, että et ole esittämässä täydellistä esittäjää – olet esittämässä asiaa. Kun keskityt asiaan itsesi sijaan, tapahtuu luultavasti kaksi asiaa: 1. jännittämisesi aluksi nousee, mutta alkaa vähitellen vähetä. 2. esityksesi taso nousee eikä suinkaan huonone, vaikka et koeta olla töppäämättä.

Ollaanpa kuitenkin realistisia. Ei se huomion ohjaaminen omista oireista asiaan varmaankaan onnistu yhdellä esiintymiskerralla. Tai kyllä se toisinaan onnistuu. Yleensä kuitenkin pitää harjoitella useamman kerran – ei esiintymistä, vaan sitä, että voit keskittyä asiaan ja jättää tarkkailematta oireitasi. Sitä voi harjoitella. Töppäämistä voi harjoitella. Yhden esiintymisjännitys-työpajamme nimi on: ”mokataan vaan”. Tarkoitus on oppia mokaamaan – ja paradoksaalisesti oppia keskittymään asiaan ja oikeasti lopulta vähentää ahdistusta ja jännitystä. Harjoitus etenee askel kerrallaan. Nyt voit ensiksi koettaa hyväksyä tällaisen mielen asenteen. Seuraavalla kerralla kun sinun pitää puhua julkisesti – yleisön edessä tai osana ryhmää, päätä, että keskityt asiaan. Anna äänen väristä ja käsien täristä. Sano sitten asia, ei sanoja. Älä esitä ahdistumatonta. Esitä asia.

Toki on totta, että myös varsinaisia esiintymistaitoja voi kehittää. Ja niitä on hyväkin kehittää. Puhetekniikoita voi oppia. Kun opit niitä, itseluottamuksesi kasvaa ja esityksestäsi voi tulla entistä nauttivampi, sekä yleisölle, että itsellesi, ja saat sen asiasi entistä paremmin perille. Työpajoissa harjoittelemme esiintymisjännittämisen vähentämisen lisäksi esitystaitoja, kuten äänen käyttöä, eleitä, katsekontaktia ym. Yhdistämällä nämä kaksi: turhan esiintymisjännityksen vähentäminen ja esitystaitojen lisääminen voit kehittyä juuri sellaiseksi puhujaksi kuin haluat. Ja alkaa jopa nauttia esiintymisestä.

Jos haluat lisää tietoa, vaikkapa esiintymisjännitys-työpajoista, niin ota yhteyttä.

Tilaa konsultaatio

Esiintymisjännitys – kuolemaa pahempi pelko?

Ylös Arkusta

 

Edessä tärkeä yhtiön kokous ja pitäisi pitää puhe. Tai: Lähisukulaisen hautajaiset ja paikalla satakunta ihmistä. Sinun pitäisi pitää puhe edesmenneen muistoksi. Ei ikinä. Ennemmin makaisit itse arkussa, kuin pitäisit tuon julkisen puheen!

Tiesitkö, että eräiden tutkimusten mukaan moni olisi mieluummin itse vainajana, kuin ryhtyisi esiintymään julkisesti. Ei ehkä ihan oikeasti, mutta esiintymisjännitys ilmenee niin valtavana, epämiellyttävän tunteena, että ajatus kuolemasta olisi jopa helpotus, ainakin ajatustasolla.

Lähes kaikki jännittävät esiintymistä ja sosiaalisia tilanteita jonkin verran. Yllättävän monille se on muodostunut ongelmaksi. Onko esiintymisjännitys sinunkin ongelmasi?

Sen ei tarvitse olla. Monet sanovat, että pieni jännitys on vain hyväksi, että se pitää skarppina vaikkapa nyt sitten puhetta pitäessä. Tämä on varmasti totta, mutta miten pitää jännitys vain pienenä, vähäisenä? Tämä on mahdollista erilaisten tieteellisesti tutkittujen menetelmien avulla. Siihen kuuluu myös erilaisia käytännön harjoituksia. Avainasemassa on kognitiivinen käyttäytymisterapia (CBT) ja siihen liittyvät erilaiset ongelmien lähestymistavat. CBT ei ole kuitenkaan pelkkää terapiaa.  Monia kiinnostaa workshop-tyyppinen koulutus, jossa useammat jännittäjät tai asiasta kiinnostuneet kokoontuvat 1-2 päivän mittaisiin tilaisuuksiin, jota vetävät kokeneet alan ammattilaiset. Me MOKA-miehet järjestämme työpajoja säännöllisesti. Lisäksi on mahdollisuus saada yksilöllistä apua videoiden tai Skypen välityksellä. Kysy lisää, jos kiinnostuit.

Voit oppia hyväksymään itsesi eri tavalla kuin ennen. Opit myös sen, että pieni jännittäminen on ihan ok, tärkeintä on, että se ehkä jopa valtava ahdistus, mitä olet aiemmin kokenut, helpottaa. Osaisitko muuten kuvitella, että se miten ihmiset sinut näkevät ja kokevat, on lähes aina ristiriidassa omien kriittisten ajatustesi kanssa. Eli se, että ajattelet olevasi huono esiintyjä, punainen kuin rapu tai, että kaikki huomaavat vapinasi ja hermostumisesi, koetaan yleisön joukosta ihan eri tavalla, kuin sinä. Ja yleisö on armollisempi sinulle, kuin sinä itse…

Se, että jännittämisestä pääsee eroon voi kuulostaa siltä, että helppo sanoa, mutta vaikea toteuttaa. On se kyllä helppo sanoa, mutta on se myös helppo toteuttaa. Itsestään se ei toki tapahdu. Edellä mainitut harjoitukset ja joita on runsaasti workshopissa, ovat miellyttäviä ja niiden kautta voit saada ahaa-elämyksiä ja nähdä asiat aivan uudessa valossa, esiintymisjännitys ei ole enää peikko sinulle.

Minulla itselläni oli paha esiintymisjännitys, joka haittasi erityisesti työssäni, johon kuului mm. päivittäin useita asiakaskohtaamisia. Sosiaaliset tilanteet ja kanssakäymiset yleensäkin olivat todellista tervanjuontia, vaikka pidänkin ihmisistä. Jännitys vain nousi lähes aina sietämättömäksi, enkä edes tietänyt, että miksi ja mitä asialle voisi tehdä. Aikanaan kuitenkin pääsin eroon turhasta jännittämisestä ja siihen liittyvästä ahdistuksesta ja työ, joka oli ennen niin tuskallista, alkoikin olla miellyttävää ja sain myös tuloksia paljon paremmin. Kun tuo raskas ahdistuksen taakka oikeasti helpotti, niin se oli uskomattoman vapauttavaa. Tästä kirjoitan enemmän tuonnempana.

Jos sinulla on halu päästä eroon jännittämisestä tai jostakin muusta sosiaalisten tilanteiden pelosta, niin miksi et tarttuisi tilaisuuteen. Haasta itsesi ja opi olemaan luonnollinen, vapautunut itsesi. Sellainen, mitä olet kotonasi, sinulle rakkaiden ihmisten keskuudessa.

Esiintymisjännitys voi olla rentoa niin, että se ei haittaa, vaan tulet sen kanssa toimeen. Nouse ylös arkusta, kohtaa pelkosi ja selätä se. Nauti esiintymisestä.

Tilaa konsultaatio

Lataa ILMAINEN opas: 7 TOIMIVAA tapaa voittaa esiintymisjännitys
Nimi:

Email:

Ajankohtaista

Seuraava esiintymisjännitys ja esiintymistaito -työpaja yksityisille Tampereella 4.12.2018. Lue lisää

Yrityksille yksilöllisten tarpeiden mukaan. Yksityisille järjestämme työpajoja.

Keitä olemme?


Ari

Private CBT therapist specializing in Social Anxiety and OCD
Fully accredited - British Association for Behavioural and Cognitive Psychotherapies (BABCP)
PG Dip in CBT: University of Southampton, UK
Psykiatrinen sairaanhoitaja: Valvira

Olli

Koulutettu myynnin ja asiakaspalvelun ammattilainen, esiintymiskouluttaja

Miksi M.O.K.A.?

Meillä (M.O.K.A-miehillä) on useiden vuosien kokemusta Britanniasta ja Suomesta siitä, miten esiintymisjännitys voitetaan tutkituilla CBT-menetelmillä; esimerkiksi oppimalla miten oikeasti voit olla rennompi, etkä pelkää mokaamista. CBT on Britanniassa julkisessa terveydenhuollossa ykkösvaihtoehto kaikenlaisen ahdistuksen ja jännittämisen hoitamiseen, koska se toimii. Useimmissa esiintymiskoulutusohjelmissa esimerkiksi esiintymisjännittämisen ongelma esitellään, mutta sitä ei muuteta. CBT muuttaa.

Myös yksityinen sektori on huomannut CBT:n tehokkuuden ja ottanut sen laajalti käyttöön. Meillä on CBT:n virallinen koulutus (University of Southampton) ja BABCP:n laillistus sekä käytännön kokemus CBT:n soveltamisesta yritysmaailmaan ja yksityisille. Se toimii tehokkaasti, jännittämisen voittamiseen, ja esiintymistaitojen parantamiseen - tavoitteiden saavuttamiseen.

Olemme myös myynnin, asiakaspalvelun, esiintymistaitojen ja neuvottelutaitojen koulutettuja ammattilaisia.

CBT-Fast Oy
Y-tunnus 2704619-9
Paavo Kolin katu 7 A 13, 33720 Tampere
ajpublishing@gmail.com

2019 © CBT-Fast Oy